TINE skal teste droneleveranser med Aviant

Fra venstre: Inger Gislesen leder for teknologilabben hos TINE, Eirik Åsheim teknologileder for robotisering også hos TINE, Lars Erik Matsson Fagernæs daglig leder for Aviant og Tor Iversen faglig prosjektleder i Green Flyway. Foto: Iver Waldahl Lillegjære.

TINE skal teste droneleveranser av melkeprøver i et prosjekt sammen med Aviant i luftrommet fra Røros til Trondheim. Green Flyway koblet partene sammen.

https://nearadio.no/nyheter/roros-holtalen/trondelag/tine-skal-teste-droneleveranser/19.27969

– Det her handler om å se på ny teknologi for å hjelpe oss med konkrete utfordringer. For å sikre god kvalitet på melken tar vi prøver og disse skal i dette prosjektet flys til laboratoriet vårt i Trondheim, sier Eirik Åsheim teknologileder for robotisering i TINE. 

Aviant har tidligere fløyet blodprøver fra Røros til Trondheim med droner i et prosjekt sammen med St Olavs hospital og gjør det samme nå også i Sverige. Daglig leder i Aviant Lars Erik Matsson Fagernæs syns koblingen med TINE er spennende. 

– Det er veldig spennende for oss. TINE er jo en aktør som alle kjenner og de har en veldig viktig oppgave i samfunnet. Bare det å få dele vår kunnskap om droneflyging syns vi er interessant, sier Fagernæs.

Kartlegger muligheter

TINE kartlegger i dette prosjektet hvordan de kan utnytte den nye teknologien inn i samfunnsoppdraget de gjør i hverdagen. Henteplikten deres av melk strekker seg fra Finnmark i nord til Lindesnes i sør. Hvis droner kan levere melkeprøvene fra alle gårdene i norges langstrakte land til et sentralt laboratorium vil man spare tid, energi og ressurser. Med en grønn bonus som kan overføres til markedsføringen av produktene.

– Vi er i gang med å tenke testing for å få en bedre forståelse av hva man kan og ikke kan, og hvordan denne teknologien kan hjelpe oss med å nå de målene vi har satt oss innen matsikkerhet og bærekraft, sier Inger Gislesen leder for teknologilabben til TINE.

Åsheim sier at de ikke har brukt droner på denne måten før.

– Det er nytt for oss å ta i bruk denne type teknologi. Vi jobber mye med robotisering på lagre og i produksjonen vår, men dronedelen av denne teknologien er nytt for oss, sier han.

Green Flyway kobler 

Green Flyway er et Interregprosjekt som har pågått i to år. Hovedmålet for dem er å etablere en testarena for autonome luftfartøy, fly og droner i luftrommet mellom Røros og Østersund. 

På grunn av pandemien har det vært lite konkrete aktiviteter. Tor Iversen som er faglig prosjektleder i Green Flyway sier de samlet forskjellige aktører på Røros på torsdag denne uken for å utvikle nye ideer og prosjekter. 

– Det vi har gjort her er å samle ulike aktører som har gjennomført flyninger og prosjekter under Green Flyway-paraplyen for å utvikle nye ideer og prosjekter som Green Flyway kan jobbe med videre, sier Iversen.

Ut fra det kom koblingen mellom Aviant og TINE.

– Det her er kjempespennende og en del av fremtiden. Skal man komme til fremtiden så må man også teste om teknologien fungerer. Aviant har jo kommet veldig langt siden de først var i kontakt med oss for litt over et år siden, sier Iversen.

I februar i år gjennomførte Aviant det som til da var den lengste turen med autonom drone mellom Røros og Trondheim for å levere blodprøver til St Olavs hospital. Jan Gunnar Skogås som er sjef på Røros sykehus er sterkt involvert i det prosjektet.

– Vi er jo veldig glad for at Aviant valgte å kommet til oss for å få bistand, og det samme gjelder jo når TINE kommer med sine ideer og planer. Det vil jo også være en tripp-trapp- tresko-prosess, det første vil jo være å se om melkeprøvene tåler å bli flydd med drone og ikke komme frem til Trondheim som smør, sier Iversen.

Hør intervjuet med TINE og Aviant her:

Hør intervjuet med Green Flyway her:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *